BACK | Sjoerd Buisman

Sjoerd Buisman - Fractal - €4.800,-

Sjoerd Buisman – Fractal, brons, 2002 – € 5.200,-

 

 

 

 

Mijn eerste kennismaking met Sjoerd Buisman was op de kunstacademie waar hij een lezing gaf over zijn werk. Ik was een jongbroekie van 17 en wist nog niks.
Stomverbaasd was ik toen hij als inspiratiebron een foto toonde van een in het water omgevallen knotwilg die een met gras begroeid schiereiland was geworden, in de volmaakte en onmiskenbare silhouetvorm van een knotwilg.
Verbaasd vanwege de schok van herkenning: deze boom kon toch niemand kennen, behalve misschien een paar boeren? Deze knotwilg lag namelijk in het afgelegen ruige speelterrein van mijn jeugd, in de wetering van het Kraaienbos bij Wijngaarden. Hoe vaak ik niet als jochie op die boomstam in het water had gestaan! En nu was deze boom een bron voor een kunstenaar die de groeiwetten van de natuur gebruikt tot kunst. Gorinchem, de geboorteplaats van Sjoerd Buisman, zeventien jaar ouder dan ik, lag inderdaad niet ver van de mijne (Sliedrecht) verbonden door de veenweides in de polder. Een gedeeld oerlandschap. Toen we elkaar veel later persoonlijk leerden kennen, eerst als beeldhouwers in de bronsgieterij en weer later met mijn galerie, bleken we ook de liefde te delen voor wat de Engelsman ‘architectural plants’ noemt. We hebben er inmiddels heel wat geruild met elkaar.

 

 

Senecio, brons 200 x 110 x 50 cm € 21.800

Senecio, brons 200 x 110 x 50 cm € 21.800

 

Sjoerd heeft in zijn opmerkelijk arbeidzaam leven zeer veel prachtig werk gemaakt, maar zijn ‘boomvormen’ , gebaseerd op eenvoudige fractals behoren wat mij betreft tot zijn beste sculpturen. De combinatie van de natuurlijke boom en het rigide groeisysteem uit de natuur frappeert altijd weer. In zijn atelier zag ik in deze serie zijn zeer grote ‘Senecio’. Een groot wandobject dat in zijn vormconsequenties over groei door Sjoerd zó krankzinnig is doorgezet dat ik er alleen met ingehouden adem naar kan kijken. Alsof je met één hinkstapsprong de regels van het heelal doorziet. Alle leven teruggebracht tot een rationele ruimtelijke formule maar tegelijkertijd ontroerend door zijn overweldigende fysieke aardsheid.
Muur gezocht dus, van 3 meter breed en 4 meter hoog, en iemand met lef.